ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΊΑΤΡΌΣ ΣΑΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ;

Ο οδοντίατρος είναι ο ειδικός για να διατηρεί τα ούλα και τα δόντια υγιή. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εξετάζει το στόμα, τα δόντια και τα ούλα για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα και συχνά μπορεί να είναι το πρώτο βήμα κατά της ασθένειας των ούλων.

Αντίθετα με τον πονόδοντο ή την ευαισθησία των δοντιών, η ασθένεια των ούλων συχνά δεν προξενεί πόνο ή δυσφορία, οπότε, ακόμα και αν εντοπίσετε κάποια από τα σημάδια, όπως κοκκίνισμα, πρήξιμο, αιμορραγία ή υποχώρηση των ούλων, ενδέχεται να μην αναζητήσετε βοήθεια όσο γρήγορα θα έπρεπε. Αν όμως η ασθένεια των ούλων δεν αντιμετωπιστεί στο πρώτο στάδιο της ουλίτιδας, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία είναι πολύ πιο σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

ΠΩΣ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΛΙΤΙΔΑ;

Στο πρώτο μέρος του οδοντιατρικού ελέγχου, ο οδοντίατρος μπορεί να ζητήσει το ιστορικό σας, το οποίο θα τον βοηθήσει να σχηματίσει μια εικόνα της υγείας σας και των παραγόντων κινδύνου. Μπορεί να σας ρωτήσει πράγματα όπως:

  • Εμφανίζετε σημάδια ουλίτιδας, όπως αιμορραγία ή πρήξιμο των ούλων;
  • Έχετε κάνει στο παρελθόν κάποια θεραπεία για την ασθένεια των ούλων;
  • Καπνίζετε ή έχετε οικογενειακό ιστορικό ασθένειας των ούλων;
  • Ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινή ρουτίνα φροντίδας της στοματικής σας υγείας, όπως πόσο συχνά βουρτσίζετε τα δόντια σας;

Με τις ερωτήσεις αυτές ο οδοντίατρος μπορεί να καταλάβει αν είναι πιθανό να πάσχετε από ασθένεια των ούλων. Αν είχατε κάνει παλαιότερα κάποια θεραπεία ή έχετε κάποια πρώτα συμπτώματα της ασθένειας των ούλων, τότε αυτό προειδοποιεί τον οδοντίατρό σας για πιθανά προβλήματα. Αν καπνίζετε ή έχετε οικογενειακό ιστορικό ασθένειας των ούλων, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο και αν δεν τηρείτε μια καλή ρουτίνα στοματικής υγείας είναι πιο πιθανό να υποφέρετε από προβλήματα των ούλων.

Το δεύτερο στάδιο είναι η κλινική εξέταση, κατά την οποία ο οδοντίατρός σας θα αναζητήσει τυχόν συμπτώματα της ασθένειας των ούλων, όπως:

  • Φλεγμονή, πρήξιμο ή κοκκίνισμα των ούλων
  • Αιμορραγία των ούλων
  • Αλλαγές στην υφή των ούλων - τα υγιή ούλα έχουν μικροσκοπικές αυλακώσεις που μοιάζουν με στίγματα, σε όλη τους την έκταση, ενώ με την ουλίτιδα γίνονται πιο διογκωμένα, λεία και με γυαλιστερή υφή.
  • Υποχώρηση των ούλων, όταν η γραμμή των ούλων υποχωρεί από τα δόντια
  • Βαθύτερα κενά ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια
  • Χαλαρά ή ασταθή δόντια

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ;

Αν ο οδοντίατρός σας διαγνώσει πως έχετε ουλίτιδα, μπορεί να σας προτείνει να κάνετε επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό. Τον οδοντικό καθαρισμό τον κάνει ο οδοντίατρος και έχει σκοπό να αφαιρέσει την επίμονη συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας, ώστε τα δόντια σας να καθαρίσουν πραγματικά.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει για το πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε την ασθένεια των ούλων στο σπίτι.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ;

Ο οδοντίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το πόσο συχνά θα πρέπει να τον επισκέπτεστε για έλεγχο. Αν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα ή συμπτώματα ανάμεσα στις επισκέψεις, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού άμεσα.